Homogenizacija

september 29, 2016

Kaj je homogenizacija?

Maščoba, tako v kravjem kot kozjem mleku se nahaja v obliki kroglic, ki so obdane z membrano. Membrana preprečuje zlivanje maščobnih kroglic, poleg tega pa varuje maščobo pred encimsko razgraditvijo in oksidacijo. S pomočjo homogenizacije velike maščobne kapljice razbijemo na manjše in enakomerno velike kapljice in tako preprečimo oz. upočasnimo dvigovanje maščobe.

Kozje mleko se razlikuje od kravjega po velikosti maščobnih kroglic. Raziskave kažejo, da ima v povprečju kravje mleko večje maščobne celice kot kozje. Poleg tega v nasprotju s kravjim mlekom kozje ne vsebuje posebne snovi, ki jo imenujemo aglutinin. Ta se pri temperaturah pod 37°C veže na membrano maščobnih kroglic in povzroča njihovo zlepljanje. Kroglice se začno združevati v skupke (pakete), ki se hitreje dvigujejo na površino kot posamezne kroglice. Zato se pri kravjem mleku z nižanjem temperature (hlajenjem) povečuje hitrost izločanja smetane. Pri kozjem mleku pojav izločanja smetane na površino mleka redko opazimo zaradi manjših maščobnih kroglic in pomanjkanja aglutinina.

Izraz, da je kozje mleko naravno homogenizirano torej izhaja iz dejstva, da so maščobne celice enakomerno razporejene v mleku, membrana, ki obdaja maščobne celice pa ostane nespremenjena.

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.