Čas je za prva dela na vrtu

marec 27, 2018

Slovenci smo znani po tem, da radi brkljamo okoli hiše. Težko najdemo hišo, ob kateri se ne bi bohotil tudi zelenjavni vrt. Je prostor sprostitve. Daje nam občutek zadovoljstva, ko nekaj pridelamo, obenem pa zaradi obilice dela poskrbi za našo fizično aktivnost.

Zakorakali smo v pomlad in čas bo za prva dela na vrtu. Letošnja zima se je v naših krajih zadržala nekoliko dlje, zato se s prvo setvijo in saditvijo na prosto ne mudi tako zelo. Kljub temu pa vse prave vrtičkarje že pošteno srbijo roke. Ker je včasih res težko čakati s pričetkom del, se lahko potolažimo s prvimi, pa vendar zelo pomembnimi koraki.

Načrtovanje zasaditve

Vzgojo rastlin je potrebno skrbno načrtovati. Pravilno načrtovanje se kaže v boljši rasti in večjem pridelku.

Vsak del našega vrta ni enako osvetljen in zaradi različnega naklona terena ne zadržuje vode na enak način. Tako vsi deli našega zelenjavnega vrta niso primerni za vse vrste rastlin. Nekatere potrebujejo več/manj svetlobe, spet druge so rade bolj na suhem ali pa so zelo žejne. Na tej osnovi določimo lokacijo vzgoje določene rastline.

Potem preverimo, kateri so dobri sosedje. Nekatere rastline si preprosto niso všeč. Ker se to odraža tudi na pridelku, je povsem nesmiselno, da bi jih silili v sobivanje na gredi. Seznami dobrih sosedov so prosto dostopni, zato jih le dobro preberite.

Pri načrtovanju zasaditve je potrebno vedeti tudi, kdaj sejemo/sadimo določeno rastlino in kdaj pobiramo njene prve sadove. Od tega je namreč odvisno, ali lahko v istem letu na isti gredi sadimo dve različno rastlini. Tako namreč povečamo donosnost našega vrta.

Priprava vrta

Vrt je potrebno tudi pripraviti na setev oziroma sajenje. Potrebno ga je pospraviti in mu določiti meje. Sledi gnojenje in prekopavanje. Pri gnojenju je najbolje uporabiti lasten kompost, ki smo ga preteklo leto pridno pripravljali in ga dodatno obogatili z naravnimi pripravki (npr. iz kopriv). Kupimo pa lahko tudi biološki kompost in posebne biološke pripravke za obogatitev zemlje. Tako kot ljudje imajo tudi rastline vsaka svoje potrebe. Za boljši pridelek lahko izmerimo pH prsti in glede na zasaditveni načrt grede obogatimo z rastlini primernimi dodatki.

Pripravimo tudi zastirke. Vedno bolj popularne so zopet naravne zastirke, kot sta slama in seno. Poleg toplote poskrbita tudi za manjše izraščanje plevela. Nimamo pa vsi možnosti dostopa do tovrstnih dobrin, zato si lahko pomagamo s koprenami, ki jih lahko ob pravilni uporabi in hrambi uporabljamo vrsto let.

Semena in sadike

Vrt bo najbolje obrodil, če sejemo in sadimo vrste, ki so del našega okolja. Priporočamo nakup starih sort. Ob nakupu sadik bodite pozorni na to, da so zdrave in močne (ustrezno število poganjkov, močna stebla, zdrave korenine). Na vrt jih posadite ob primerni toploti (spomladi naj ne bo prehladno, poleti pa naj ne pripeka).

Vsako pomlad se po vsej Sloveniji organizirajo tudi izmenjave sadik in semen. Tovrstni dogodki so odlična priložnost za razširitev raznovrstnosti ponudbe vašega vrta in izmenjavo idej med vrtičkarji.

Zakladnica slovenskega vrtičkarskega znanja je izjemna. Za nasvet zato ne pozabite vprašati tudi svoje babice.

Ko boste ob koncu dneva z veseljem občudovali svoje delo, poskrbite še zase. S kefirjem Mlekarne Krepko očistite svoje telo strupov.

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.