Kaj pomeni izraz mlečni izdelki iz nehomogeniziranega mleka?

maj 23, 2018

Kaj je homogenizacija?

Maščoba, tako v kravjem kot kozjem mleku, se nahaja v obliki kroglic, ki so obdane z membrano. Membrana preprečuje zlivanje maščobnih kroglic, poleg tega pa varuje maščobo pred encimsko razgraditvijo in oksidacijo. S pomočjo homogenizacije velike maščobne kapljice razbijemo na manjše in enakomerno velike kapljice, tako preprečimo oz. upočasnimo dvigovanje maščobe.

Kaj je pasterizacija?

Pasterizacija je kratkotrajen postopek toplotne obdelave živila, s katerim zmanjšamo število mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili kvarjenje ali celo nezaželeno fermentacijo živila. Hkrati živilu z njo podaljšamo kakovost in obstojnost. Imenuje se po Louisu Pasteurju, ki je prvi uporabil toploto za kontrolo kvarjenja vina. S pasterizacijo se obdržijo hranilne snovi v mleku, tako vitamini, topni v vodi, kakor vitamini, topni v maščobi, oboji ohranijo svojo hranilno vrednost.

Glavno pri pasteriziranem nehomogeniziranem mleku je dejstvo, da so pri toplotni predelavi (pasterizaciji) uničeni škodljivi mikroorganizmi, obenem pa se ohranijo vse bistvene lastnosti surovega mleka. Okus mleka ostaja nespremenjen, zato je primeren tudi za vse ljubitelje domačega mleka. Nehomogenizirano mleko je naravni vir kalcija, s svojo maščobo, ki ostaja v nespremenjenem stanju, pa ostaja za organizem bolj prebavljivo. Mlečna maščoba organizmu zagotavlja energijo, ker je bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami in v maščobah topnimi vitamini A, D, E in K, kar varuje celice pred poškodbami.

Mlekarna Krepko ima v svoji ponudbi vse mlečne izdelke iz pasteriziranega nehomogeniziranega mleka. Zdrava prehrana vključuje vse skupine živil v ustreznih količinah, vodilno mesto še vedno pripada mleku in mlečnim izdelkom. Zaradi njihove pogoste uporabe je pomembno vedeti, katero mleko izbrati. Še posebej je to pomembno v prehrani otrok in mladostnikov.

Javni razpis

Aktivnosti podjetja MLEKARNA KREPKO Kele & Kele d.o.o. v sklopu javnega poziva »Vavčer za dvig digitalnih kompetenc« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naložba se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020. Več o razpisu.